Dovolená v Egyptě? Proč ne, toto je dobré vědět

2. 06. 2017 5:16:17
To žůžo ázůůůróóó na fotkách lákajících do Egypta prostě hrozně táhne, ne že ne. Mě táhne také, proto jsem se rozhodla sepsat tento článek. Už jako malá jsem Egypt po zhlédnutí Mumie chtěla strašně navštívit, ale je tady to ALE.

Ale jak to tam ve skutečnosti Egypt s bezpečností je?

Zájezdy jsou opravdu levné, ubytování a moře krásné... a jedním z nejčastějších, nejen mých argumentů je, že se teroristické útoky neodehrávají jen v muslimských zemích, ale už i u nás. Při pomyšlení, že tomu tak je a že patrně díky evropské politice appeasementu tomu bude ještě hůř, mě na zádech mrazí, ale o tomto tento článek není.

Za poslední léta Egypt sužovaly politické nepokoje, násilné protesty a teroristické útoky. Nicméně Egypt je velmi atraktivní úžasným potápěním, historií a super cenou.

Co na to Britové?

Britské úřady varují Brity před cestováním do Šarm aš-Šajch, po nehodě letadla z Šarm aš-Šajch do Petrohradu, které spadlo v oblasti Severního Sinaje. Nicméně, nezakazuje (ale ani nedoporučuje) cestovat do Káhiry, Alexandrie, turistických oblastí podél Nilu a do resortů v Šarm aš-Šajch nebo v Hurghádě.

Co na to Izraelci?

Izraelská protiteroristická agentura svým občanům nedoporučuje vůbec do Egypta přes léto cestovat kvůli obavám z útoků ISIS. Jak Britové, tak Izraelci očekávají, že pravděpodobně toto léto k nějakým teroristickým útokům v Egyptě dojde.

Co na to Češi?

České MZV také varuje před severní oblastí Sinajského poloostrova, které se nachází mezi městy Rafáh, al-Aríš, Šajch Zuvajd, a před západní hranicí s Libyí. Jinak považuje bezpečnostní situaci v Egyptě za stabilní, třebaže v některých oblastech může docházet k teroristickým útokům proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře.

PRO UKLIDNĚNÍ: české MZV považuje bezpečnostní opatření letovisek za dostatečně zajištěná.

Co nemilého se v Egyptě za poslední dobu turistům stalo?

  • Devět turistů bylo v září 2015 zabito v egyptské západní poušti, když si je egyptská vojska spletla s teroristy.
  • Chorvatský muž byl unesen a zabit příslušníky ISIS v červnu 2015 v západní poušti poblíž Káhiry.
  • Také v červnu 2015 se teroristé pokusili zaútočit na egyptský chrámový komplex Karnak, ale byli zastaveni policií.

A jinak?

  • Za posledního půl roku bylo spácháno několik teroristických útoků na kostely, jako například v březnu 2017, kdy v kostelech v Tantě a Alexandrii zahynulo 45 koptských křesťanů.
  • V květnu 2017 bylo v guvernorátu Minjá zastřeleno 28 koptských křesťanů v autobuse.

Od koho hrozba v Egyptě hrozí?

Od ISIS, respektive Daesh (česky Dáiš) nebo také Wilayat Sinai – je to jedno a to samé Toto egyptské ISIS čítá 1000 – 1500 členů. Slovo Daesh slýcháte poslední dobou možná častěji a častěji z úst jak politických činitelů, tak médií namísto známějšího Islámského státu, přičemž to patrně dělají schválně. Proč? Daesh je vlastně akronymem ISIS – al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham (Islamic State of Iraq and the Levant). Ovšem, sami teroristé toto označení z duše nenávidí, protože tento název je podobný arabskému slovu Daes, které označuje toho, kdo šlape po věcech. Představitelé ISIS se nechali slyšet, že každému, koho uslyší ISIS nazývat Daesh, tomu vyříznou jazyk z úst. Tento termín získal popularitu po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015. Egyptský ISIL útočí především na vládu, bezpečnostní složky a jednotlivce, kteří s institucemi spolupracují, nicméně i turisté jsou jejich terči. Působí především na severním Sinaji, nicméně, vzali zodpovědnost i za ostatní teroristické útoky na jižním Sinaji, v Káhiře, západní poušti a ve městech v oblasti Nilu. Teroristické útoky v oblasti severního Sinaského poloostrova jsou hlášeny téměř denně, a to zejména ve městě al-Arish a na hranicích s Gazou.

Egyptská vláda se opravdu snaží (?)

  • V turisticky oblíbených oblastech je výrazná přítomnost bezpečnostních složek, které hlídají nejen resorty, ale také důležitou infrastrukturu a checkpointy.
  • Protiteroristická kampaň vedená egyptskou vládou pomohla od ledna 2015 velmi snížit počet teroristických útoků.
  • Egyptské ozbrojené složky zachránily situaci v turistických oblastech dvakrát, a to v červnu 2015 v Luxoru a v lednu 2016 v Hurghádě, zcela bez jakýchkoli ztrát na životech.
  • Prezident Sísí postavil členství v Muslimském bratrstvu mimo zákon, resp. tuto organizaci zrušil a stejně tak chce zakročit proti všem extrémistickým skupinám v Egyptě.
  • Vláda prezidenta Sísího přijala sérii tvrdých protiteroristických zákonů, které však kritici označují za omezování svobody slova, tisku a lidských práv.
  • Existují důkazy o spolupráci Wilayat Sinai a Hamás, ale také existují zprávy o spolupráci egyptské vlády a Hamásu o otevření hranice mezi Egyptem a Gazou výměnou za pomoc proti Wilayat Sinai.

Zákaz Muslimského bratrstva? Nic neobvyklého, to už tady v historii bylo. Muslimské bratrstvo bylo založeno v roce 1928 a je nejstarším islamistickým hnutím v Egyptě. V 50. letech bylo zakázáno a uvězněno velké množství jeho členů. Nyní se historie opakuje.

Doporučuje se

Doporučuje se proto být stále obezřetní, vyhýbat se přelidněným místům a dodržovat bezpečnostní doporučení egyptských úřadů a cestovní agentury. Jakmile se bude schylovat k demonstraci nebo většímu shromáždění, okamžitě místo opusťte. Nevydávejte se ani do vzdálených odlehlých, především pouštních, míst, hrozí totiž vysoké riziko únosu.

Jestliže se vydáte na výlet, je lepší jet s organizovanou skupinou, nebudete sice úplně v bezpečí, ale riziko je nižší, než kdybyste jeli sami autem nebo v autobuse.

Britské velvyslanectví v Egyptě za rok 2016 přijalo 3 ohlášení znásilnění a sexuálního obtěžování. Rozhodně se nedoporučuje být poslední osobou v mikrobusu a extrémně opatrní byste měli být, jestliže cestujete zela sami. Jestliže se vám něco přihodí, ihned to nahlaste na egyptskou policii, jinak se potom práva nedomůžete (a jestli se domůžete i tak je otázkou).

Jak jsou na tom egyptské silnice?

  • Nehody na silnicích jsou více než časté kvůli žalostnému stavu silnic a nebezpečnému řízení ostatních řidičů.
  • V roce 2011 zemřelo v důsledku nehod na 16 tisíc lidí.
  • Nedoporučuje se jezdit v noci mimo hlavní města a resorty.
  • Autobusy nejsou nijak zvlášť bezpečné.
  • Podezřelá zařízení se často objevují ve vlacích nebo na vlakových stanicích, proto buďte hodně opatrní, hlavně na trase Káhira – Alexandrie.

Co v Egyptě rozhodně nedělat?

  • Nechoďte do davu lidí, ani kdyby velbloud na krokodýlovi z Nilu jezdil.
  • Nejezděte do Egypta bez zajištěného ubytování nebo průvodce, opravdu není jednoduché najít hotel na poslední chvíli a je dobré znát dopředu svého průvodce.
  • Nechoďte sami podél Nilu nebo v tmavých uličkách mimo hlavní ulice.
  • Nenasedejte do vozidel, ve kterých vám slibují, že vám ukáží skryté krásy Egypta. To, co stojí za vidění schované rozhodně nebude.
  • Jestliže jste party člověk, může se vám chtít obrazit nějakou jinou diskotéku než je ta ve vašem hotelu. Jestliže se vydáte do města za dobrodružstvím, řekněte někomu, kam jdete a kdy se vrátíte. Nechat se odvést z původně zamýšlené party na jinou, je hodně špatný nápad v jakékoli zemi, kterou neznáte.

Co naopak udělat?

  • Všechno si dopředu naplánujte.
  • Dopředu si zamluvte takové ubytování, kde je telefon a internet.
  • Ujistěte se, že máte všechny dokumenty v pořádku – pas platný minimálně 6 měsíců po návratu z Egypta.
  • Buďte v kontaktu s domovem. Dejte někomu na vědomí váš itinerář a domluvte se, že se budete pravidelně hlásit. Dejte této osobě i kontakt na hotel. I když se budete cítit v bezpečí víc než maminčině objetí, hlaste se domů. Vaši rodinní příslušníci netuší, že se máte dobře a jste v bezpečí a v jejich hlavách se budou rodit tragické scénáře.
  • Jestliže máte nějakou alergii nebo jakoukoli jinou zdravotní komplikaci, mějte tuto informaci mezi svými doklady.
  • Například pokud máte problémy s krevním tlakem, nepijte více než jednu malou skleničku ibiškového čaje za den. Ibiškový čaj vám bude totiž nabízen na každém rohu. Je to nejsilnější přírodní produkt na snížení krevního tlaku – budete-li jej pít hodně, může vám jít doslova o zdraví.
  • Nehlaďte si toulavé psy a kočky, mohou mít spoustu nemocí, mohou vás pokousat nebo poškrábat a problém s infekcí bude na světě.
  • Řešte sebemenší poranění, ano i štípnutí od hmyzu. To co byste doma přešli mávnutím ruky, tady raději nezkoušejte.
  • Vždy mějte svůj cestovní pas u sebe, bezpečnostní složky je na některých místech od návštěvníků vyžadují.

Ramadán

Zvlášť opatrní buďte okolo Ramadánu, který letos začíná 27. května a končí 25. června. Pro normální muslimy se sice brány nebes otevírají a ty od pekel zavírají, přičemž démoni jsou v tomto období svázáni..., ale to neplatí pro teroristy, kterým je jedno, jestli je nebo není Ramadán.

Je jedno kde jste, jestli v Londýně, Berlíně, Paříži nebo v Káhiře. Kdekoli na světě se může srazit špatný čas se špatným místem. Po sepsání tohoto článku mám z cestování do Egypta mnohem menší obavy, než jsem měla před tím, než jsem článek začala psát. Někteří lidé (neegypťané) se v Egyptě dokonce cítí bezpečněji než kdekoli jinde. Je potřeba respektovat tamější zvyky (i když bohužel se tak neděje u nás) a neupoutávat na sebe zbytečnou pozornost. Zajímavý článek na téma jak se v Egyptě bezpečně žije neegypťance, najdete zde.

Další mé příspěvky najdete zde.

Zdroje:

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/what-daesh-mean-isis-threatens-6841468 http://marahouseluxor.com/is-it-safe-to-go-to-egypt/ http://edition.cnn.com/2017/05/26/africa/egypt-shooting-coptic-christians/ https://www.counterextremism.com/countries/egypt https://egyptianstreets.com/2016/01/28/why-i-feel-safe-in-egypt/ http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/egypt_aktualni_doporuceni_k_cestam_4.html
Autor: Jana Albrechtová | pátek 2.6.2017 5:16 | karma článku: 24.91 | přečteno: 5560x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2739
Zajímám se o region Blízkého východu, ale i jiné oblasti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...